دستگاه ضبط صدا و دستگاه ضبط صدا مخفي دستگاه ضبط صدا و دستگاه ضبط صدا مخفي .

دستگاه ضبط صدا و دستگاه ضبط صدا مخفي

مباني و اصول ضبط صداي ديجيتال (قسمت دوم)

در قسمت اول مقاله اصول و مباني ضبط صداي ديجيتال، شما را با مباني تئوريك تبديل صوت به اعداد و برعكس آشنا كرديم.

همچنين درباره اندازه لغات و نرخ نمونه‌برداري در ضبط صداي ديجيتال نكاتي را با شما در ميان گذاشتيم.

 

در قسمت دوم و پاياني اين مقاله مي خواهيم به طور عملي تر درباره ضبط صداي ديجيتال، تصحيح خطاها در اين روش و مزاياي ضبط صداي ديجيتال به نسبت آنالوگ، نكاتي را بررسي كنيم. اين نكات درباره انواع دستگاه ضبط صدا به شيوه ديجيتال صادق است.

ضبط صداي ديجيتال

به محض اينكه موج به درستي به بيت تبديل شود، دستگاه ضبط صدا براي دانشجويان ساده نخواهد بود.

مشكل اصلي پيدا كردن طرحي است كه بيت‌ها را به سرعت ضبط مي‌كند.

اگر در 44,100 hz و با اندازه بيت شانزده نمونه‌برداري كنيم؛ بايد قادر به گرفتن 1,411,200 بيت در ثانيه باشيم.

اين عدد بسيار زياد به نظر مي‌رسد؛ اما در تكنيك هاي مورد استفاده در ضبط ويديويي مورد استفاده قرار مي‌گيرد (در واقع، در اولين سيستم‌هاي ديجيتالي ضبط صداي ديجيتال بر مبناي VCR ساخته شدند.

44.1 khz به عنوان نرخ نمونه‌برداري انتخاب مي شد، چرا كه عملكرد مناسبي داشت.).

براي ضبط صدا بر روي نوار، سرعت بسيار زيادي مورد نياز است تا موج بيت‌ها به شيوه‌اي درست نگه داشته شوند.

اين كار توسط تكان دادن نوار اتفاق مي‌افتد، كه در نتيجه مجموعه‌اي از صداها بر روي آن به جا مي‌مانند.

بر روي ديسك‌هاي فشرده، بيت ها به شكل جاهاي بسيار ريزي هستند كه با ليزر بر روي ديسك سوزانده مي‌شوند.

مجموعه آنها بر روي ديسك ثبت شده و از درون خوانده مي‌شوند. براي خواندن داده‌ها، نور ملايم‌تري بر روي ديسك انعكاس داده مي‌شود (از عقب: پلاستيك واضح است) تا شناساگر كار خود را انجام دهد. قرارگيري بيت‌ها باعث نمايش داده خواهد شد.

در اين موارد، فرآيند مورد نظر توسط چشم‌پوشي از اعدادي انجام مي‌شود كه خواندن آنها سخت است و به عنوان نمونه مي‌توان به 00001000 اشاره كرد.

اين مثال كمي مشكل است، چراكه تنها يك موج الكتريكي كوچك را به دست خواهد داد.

اگر تعدادي از اعداد غيرقابل استفاده باشند؛ بيشينه زيادتري (بيت‌هاي بيشتر) بايد در دسترس باشد تا ضبط كردن كامل را ممكن سازد.

بر روي نوار، از 20 بيت براي ضبط كردن هر 16 نمونه استفاده مي‌شود؛ در ديسك فشرده 28 بيت مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

دستگاه ضبط صدا

تصحيح خطا

حتي با استفاده از اين تكنيك‌ها، بيت‌ها هنوز هم بسيار كوچك خواهند بود و فرض بايد بر اين باشد كه تعدادي از آنها در اين فرآيند از دست خواهند رفت.

در ضبط صداي ديجيتال حتي يك بيت نيز مي‌تواند بسيار حائز اهميت باشد (اينگونه فرض كنيد كه بيت نشانه يك عدد بزرگ است!)، پس بايد راهي براي ضبط كردن داده‌هاي از دست رفته وجود داشته باشد.

تصحيح خطا در واقع خود را در دو مشكل نشان مي‌دهد: چگونگي شناسايي خطا و نحوه عملكرد در مورد آن.

رايج‌ترين شيوه شناسايي خطا از طريق محاسبه توازن صورت مي‌گيرد. يك بيت اضافي به هر عدد اضافه مي‌شود كه زوج يا فرد بودن آن را نشان مي‌دهد.

زماني كه داده‌ها از روي نوار خوانده مي‌شوند؛ اگر توازن بيت نامناسب باشد باعث ايجاد مشكل خواهد شد.

اين روش براي مكالمات تلفني و چيزهاي مشابه آن مي‌تواند كارساز باشد؛ اما باز هم خطاهاي جدي را چندان خوب نشان نمي‌دهد. در ضبط صداي ديجيتال مجموعه‌هاي بزرگ، داده‌ها معمولا توسط مشكل در نوار يا خط و خش بر روي ديسك پاك مي‌شوند.

پيدا كردن اين مشكلات با استفاده از توازن تنها به شانس بستگي دارد.

براي مواجهه با مسئله از دست دادن داده‌هاي بزرگ، چندين محاسبه رياضياتي بر روي اعداد انجام شده و نتايج با داده‌هاي موجود ادغام مي‌شوند.

اين فرآيند به عنوان كد افزونگي چرخشي يا CRCC شناخته مي‌شود. اگر در اين عدد مشكلي پيدا شود؛ مطمئنا از لحظه دريافت آخرين CRCC صحيح مشكلي به وجود آمده است.

به محض شناسايي خطا، سيستم بايد آن را به شيوه‌اي مناسب حل كند.

براي ممكن ساختن چنين چيزي، داده‌ها به شيوه‌اي پيچيده ضبط مي‌شوند. به جاي آنكه مطابق انتظار لغات يكي پس از ديگري ضبط شوند، داده‌ها لايه‌دار مي‌شوند؛ و از الگويي مانند اين پيروي مي كنند:

لغات 1، 5، 9، 13، 17، 21، 25، 29، 2، 6، 10، 14، 18، 22، 26، 30، 3، 7، 15، 19، 27 و غيره.

با استفاده از اين طرح، ممكن است است شش لغت را از دست دهيد، اما آنها نمايانگر چندين بخش خالي در داده هستند؛ به جاي آنكه بخش بزرگي از موج را از دست دهيم. زماني كه CRC مشكلي را نشان مي‌دهد، سيگنال آن قابليت تصحيح دارد. براي خطاهاي كوچكتر، مي‌توان از CRCC استفاده كرد تا اعداد از دست رفته با دقت زياد جايگزين شوند.

اگر مشكل بزرگ‌تر باشد، سيستم مي‌تواند از اعداد قبلي و بعدي استفاده كند تا يك رونوشت احتمالي را از عدد گم شده بسازد.

يكي از عواملي كه باعث تفاوت قيمت در سيستم‌هاي ديجيتالي مختلف مي‌شود به پيچيدگي بازسازي داده‌هاي از دست رفته آنان برمي‌گردد.

دستگاه ضبط صدا

مزاياي سيستم‌هاي ضبط صداي ديجيتال

ممكن است در مورد هدف كلي اين بحث و اينكه آيا سيستم‌هاي ديجيتال از انواع آنالوگ پيچيده‌تر هستند كمي دودل باشيد.

مدارهاي ديجيتال پيچيده هستند؛ اما اجزاء كمي از آنها بايد دقت زيادي داشته باشند.

بيشتر مداربندي تنها به حضور يا عدم حضور موج‌ها پاسخ مي‌دهد. تقويت عملكرد در بيشتر موارد تنها به افزايش اندازه لغات يا نرخ نمونه‌برداري برمي‌گردد، كه توسط عناصر بازسازي مدار قابل دسترسي است.

همچنين ساختن مدارهاي همتا با سطح عملكرد ديجيتالي ممكن است؛ اما قيمت آنها بالا است و به نگهداري دائمي نياز دارند.

نتيجه كلي اين است كه سيستم‌هاي ديجيتالي مناسب نسبت به سيستم‌هاي آنالوگ مناسب قيمت كمتري دارند.

كوچكترين دستگاه‌ ضبط صدا ديجيتال معمولا به نگهداري كمتري نسبت به ابزار آنالوگ نياز دارند.

ويژگي‌هاي الكتريكي بيشتر اجزاء داخل مدار با گذشت زمان و دما تغيير مي‌يابند، و تغييرات جزئي به تدريج عملكرد مدارهاي آنالوگ را تحت تاثير قرار مي‌دهند.

اجزاء ديجيتال يا كار مي‌كنند يا اينكه نمي‌توانند كاري را از پيش ببرند؛ و پيدا كردن چيپي كه كلا كار نمي‌كند بسيار آسان‌تر از پيدا كردن نمونه‌اي است كه 10 درصد اوقات كار مي‌كند.

بسياري از سيستم‌هاي آنالوگ ماهيتي مكانيكي دارند؛ و فرسايش مي‌تواند باعث بروز مشكلات جدي در آنها شود. سيستم‌هاي ديجيتالي قطعات متحرك كمي دارند؛ و به گونه‌اي طراحي شده‌اند كه لرزش يا تغيير سرعت اهميت چنداني نداشته باشند.

به علاوه اطلاعات رمزنگاري شده ديجيتالي نسبت به اطلاعات آنالوگ دوام بيشتري دارد.

زيرا همان‌طور كه گفته شد مدارها به جاي واكنش به ويژگي‌هاي دقيق چيزهاي مختلف تنها به حضور يا عدم حضور چيزها واكنش نشان مي‌دهند. همان‌طور كه مشاهده كرديد،

مي‌توانيم سيستم ديجيتالي بسازيم كه توانايي تصحيح و بازسازي داده‌هاي از دست رفته و خراب را داشته باشد.

مي‌توان همه اين مشكلات را بر روي LP شنيد؛ اما مشكلات كوچك بر روي CD قابل شنيدن نيستند.

جالب‌ترين جنبه ضبط صداي ديجيتال براي موسيقي‌دانان اين است كه هر عددي قابليت تبديل شدن به صدا را دارد، چه بر روي ميكروفون ضبط شده باشد يا نه. اين يعني مي‌توانيم صداهايي توليد كنيم كه تابه‌حال وجود نداشته‌اند؛ و همچنين اين امكان را در اختيار داريم كه آن صداها را به گونه‌اي دقيق كنترل كنيم كه با هيچ روش ديگري ممكن نيست.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۹ دى ۱۳۹۷ساعت: ۰۳:۲۷:۴۹ توسط:mehdi موضوع:

چرا ضبط صداي فعال يك ويژگي مهم است؟

ضبط صداي فعال يك دستگاه شسته و رفته است؛ كه به طور خودكار بسته به اينكه صدا در اطراف آن وجود دارد، شروع به كار مي‌كند؛ و با توقف صدا فرايند ضبط نيز متوقف مي‌شود. اين ويژگي اين روزها در بسياري از انواع دستگاه ضبط صدا وجود دارد. هرچند در بسياري نيز خبري از اين ويژگي نيست.

تصور كنيد در حال ضبط صداي استاد در كلاس هستيد؛ ناگهان تلفن همراه استاد زنگ مي‌زند و استاد براي دقايقي از كلاس خارج مي‌شود. در اين شرايط آيا ترجيح مي‌دهيد صداي همهمه كلاس همچنان ضبط شود؟ و يا فرآيند ضبط صدا تا بازگشت استاد به كلاس به صورت اتوماتيك قطع شود؟ در اين نوشته وب‌سايت ايران ركوردر مي‌خواهيم درباره اين ويژگي و علت اهميت وجود آن دردستگاه ضبط صدا ارزان نكاتي را مطرح كنيم.

ذخيره انرژي و فضاي حافظه، نتيجه نهايي بهتر و انجام اتوماتيك كار

موقعيتي كه در مثال بالا تشريح شد، موقعيت غير معمولي نيست. چنين شرايطي اغلب در حين ضبط صداي محيط‌هاي مختلف رخ مي‌دهد. در اين فضا شما مجبور هستيد به صورت دستي اقدام به مديريت زمان‌بندي ضبط صدا نماييد. يعني زمان سكوت يا توقف صحبت، فرآيند ضبط را متوقف كرده و هنگام فعال شدن، فرآيند ضبط را دوباره اجرا كنيد.

راه حل ديگر نيز اين است كه قيد قطع و وصل كردن دستي را بزنيد؛ و نتيجه كار تبديل به فايلي صوتي با مقاطع سكوت شود. اين در حالي است كه سيستم ضبط صداي فعال به راحتي مي‌تواند اين مشكل را به بهترين وجه حل كند. صرفه‌جويي در فضاي ذخيره‌سازي دستگاه ضبط صدا و داشتن يك فايل صوتي ممتد و با كيفيت، نتيجه استفاده از اين ويژگي است.

دستگاه ضبط صدا براي دانشجويان

اگر تجربه ضبط صدا با شرايط گفته شده را داشته باشيد. حتما شما هم مانند من هم عقيده هستيد كه وجود دوره‌هاي زماني سكوت در يك فايل صوتي چقدر آزاردهنده است. البته راه‌هاي براي حل مشكل وجود دارد.

از جمله اينكه پس از ضبط صدا و انتقال آن به كامپيوتر، با استفاده از نرم‌افزارهاي اديت فايل‌هاي صوتي، اقدام به بريدن و حذف بخش‌هاي خالي از صدا كنيد. اما اين همه دردسر حقيقتا نمي‌ارزد. بخصوص وقتي تكنولوژي ضبط صداي فعال اين مشكل را به طور كامل حل مي‌كند.

از سويي مسئله فضاي ذخيره‌سازي براي خبرنگاران، دانشجويان و به طور كلي همه كساني كه به طور حرفه‌اي اقدام به ضبط صدا مي‌كنند، موضوعي حياتي است. اين افراد ممكن است روزها دسترسي مناسبي به رايانه شخصي خود نداشته باشند و نتوانند فايل‌هاي ضبط شده را به رايانه شخصي منتقل و آن را مديريت كنند.

در نتيجه بايد بتوانند از فضاي موجود در دستگاه خود بهترين استفاده را نمايند. يكي از راه‌هاي منطقي صرفه‌جويي در فضاي ذخيره‌سازي نيز، استفاده از اين ويژگي براي جلوگيري از ضبط صداي سكوت است.

آيا همه دستگاه‌هاي ضبط صدا اين ويژگي را دارند؟

اگر به اين ويژگي علاقمند شده‌ايد؛ توصيه مي‌كنيم پيش از خريد دستگاه ضبط صدا براي دانشجويان از فروشنده خود كمك بگيريد و اطلاعات لازم را براي يافتن مدل‌هايي كه از اين ويژگي استفاده مي‌كنند، دريافت كنيد.

همچنين بد نيست بدانيد كه اين ويژگي را در ليست ويژگي‌هاي محصول با عنوان Voice Activated Recorder مي‌شناسند.

در نهايت دستگاه‌هاي مختلفي در بازار موجود است كه از اين امكان پشتيباني مي‌كنند. اما هنگام انتخاب دستگاه مدنظر ويژگي‌هاي ديگر از جمله كيفيت ضبط، طول عمر باتري، شعاع پوشش اندازه دستگاه، ميزان فضاي ذخيره‌سازي و ساير ويژگي‌ها را فراموش نكنيد.

در حال حاضر نمونه‌هاي جذابي از دو برند سوني و المپيوس در بازار ايران موجود هستند؛ كه در عين دارا بودن ساير ويژگي‌هاي مهم، از اين امكان نيز پشتيباني مي‌كنند.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲ دى ۱۳۹۷ساعت: ۰۲:۴۷:۳۱ توسط:mehdi موضوع:

مباني و اصول ضبط صداي ديجيتال (قسمت اول)

در اين مقاله دو قسمتي وب‌سايت ايران توشيبا مي خواهيم شما را با اصول ابتدايي ضبط صداي ديجيتال در دستگاه ضبط صدا آشنا كنيم. اگر براي شما نيز جذاب است كه بدانيد اين دستگاه هاي كوچك چگونه صداي محيط اطراف را ضبط مي كنند؛ با يان مقاله همراه باشيد.

تبديل اعداد به صوت و برعكس

 

در سيستم‌هاي ضبط‌كننده ديجيتال، صدا به عنوان موجي از اعداد ذخيره و دستكاري مي‌شود و هر عدد فشار هوا را در لحظه‌اي خاص نشان مي‌دهد. اعداد توسط ميكروفوني توليد مي‌شوند كه بر روي يك مدار به نام "تبديل كننده آنالوگ به ديجيتال" يا همان ADC قرار دارد. اعداد با نام نمونه (سمپل) شناخته مي‌شوند و تعداد اعداد گرفته شده به ازاي هر ثانيه نرخ نمونه برداري(Sample Rate) نام دارد. در نهايت، اعداد توسط "تبديل كننده ديجيتال به آنالوگ" يا DAC به صدا تبديل مي‌شوند؛ كه بر روي بلندگو قرار دارد.

شكل 1. زنجيره سيگنال ديجيتالي

شكل 1 اجزاء سيستم ديجيتال را نشان مي‌دهد. دقت كنيد كه خروجي ADC و ورودي DAC از مجموعه‌اي از سيم‌ها تشكيل شده است. اين سيم‌ها اعدادي را حمل مي‌كنند كه به عنوان نتيجه تبديل آنالوگ به ديجيتال شناخته مي‌شوند. اين اعداد در سيستم اعداد دوتايي قرار دارند كه تنها شامل دو عدد 0 و 1 مي‌شود. (مداربندي در حقيقت بر مبناي كليدهايي ساخته مي‌شود كه در دو حالت خاموش يا روشن قرار دارند.) ميزان هر علامت به جايگاه آن در عدد بستگي دارد. درست مانند چيزي كه در سيستم‌هاي اعشاري مي‌بينيم. در اينجا مي‌توانيم چند نمونه از اين معادلات را ببينيم:

0=0

1=1

10=2

11=3

100=4

1111=15

1111111111111111=65535

هر كدام از اعداد با نام بيت شناخته مي‌شوند؛ بنابراين آخرين عدد برابر با 16 بيت است. اگر عدد دومي را 0000000000000001 مي‌نوشتيم، در اين صورت برابر با 16 بيت و داراي ميزان 1 خواهد بود.

اندازه لغات

تعداد بيت‌هاي موجود در اعداد، با كيفيت سيگنال رابطه مستقيم دارد. شكل 2 نحوه كاركرد آن را نشان مي‌دهد. تعداد سطوح ولتاژ ممكن در خروجي برابر با تعداد نرخ‌هايي است كه توسط بزرگ‌ترين عدد نشان داده مي‌شود. اگر در عدد مورد نظر تنها يك بيت وجود داشته باشد؛ خروجي نهايي تنها يك ريتم خالي با دامنه ثابت خواهد بود و حدودا در فركانس ورودي قرار خواهد داشت. اگر در عدد مورد نظر بيت‌هاي بيشتري وجود داشته باشند، موج صدا با دقت بيشتري پردازش مي‌شود؛ چرا كه هر بيت اضافه شده تعداد نرخ‌ها را دو برابر مي‌كند. تحريف صدا برابر با درصدي است كه كم‌ترين بيت نشان مي‌دهد. با كاهش سطح سيگنال در سيستم‌هاي ديجيتالي تحريف صدا بيشتر مي‌شود، كه اين برخلاف سيستم‌هاي آنالوگ است.

شكل 2. تاثير اندازه لغات

تعداد بيت‌هاي موجود در اعداد همچنين دامنه ديناميك را تعيين مي‌كند. تكان دادن يك عدد دوتايي به سمت چپ كميت اعداد را دو برابر مي‌كند (همان‌طور كه تكان دادن اعداد اعشاري به سمت چپ كميت آنها را ده برابر مي‌كند). پس هر بيت باعث دو برابر شدن ولتاژي مي‌شود كه ممكن است نشان داده شود. دو برابر كردن ولتاژ نيروي موجود را تا 6 dB بيشتر مي‌كند، پس مي‌توانيم به اين نتيجه برسيم كه دامنه ديناميك در دسترس تقريبا برابر با تعداد بيت‌ها ضرب در 6 dB  است.

نرخ نمونه‌برداري

 

نرخي كه اعداد در بازه آن توليد مي‌شوند حتي از تعداد بيت‌ها نيز مهم‌تر است. شكل 3 اين نكته را توضيح مي‌دهد. اگر نرخ نمونه برداري از فركانسي كمتر باشد كه در پي گرفتن آن هستيم، چرخه‌هاي كامل ممكن است از دست بروند؛ و نتيجه رمزگشايي شده ممكن است فركانس بسيار كمي داشته باشد و اصلا شبيه موج درست نباشد. اين نوع اشتباه با نام بدنمايي (Aliasing) شناخته مي‌شود. اگر نرخ نمونه‌برداري دقيقا با فركانس ورودي برابر باشد؛ نتيجه به شكل يك خط مستقيم خواهد بود، چرا كه هميشه همان نقطه از موج بررسي خواهد شد. اين اتفاق حتي ممكن است زماني رخ دهد كه نرخ نمونه‌برداري دو برابر فركانس ورودي باشد. مخصوصا اگر فركانس به شكل سينوسي يا شبيه به هم باشد. نرخ نمونه‌برداري بايد دو برابر فركانس اندازه‌گيري شده باشد تا نتايج دقيقي به دست آيند. (بيان رياضياتي اين امر برابر با قضيه نايكوئيست است.) اين يعني اگر ما با صدا سروكار داشته باشيم، بايد حداقل نمونه‌اي برابر با 40,000 بيت در ثانيه داشته باشيم.

شكل 3. تاثيرات نرخ نمونه برداري پايين

نرخ نايكوئيست (دو برابر فركانس مورد نظر) پايين‌ترين حد نرخ نمونه‌برداري است. براي به دست آوردن بهترين نتايج، نرخ‌هاي نمونه‌برداري مورد استفاده بايد دو يا چهار برابر اين باشند. شكل 4 ارتقاء موج را با افزايش نرخ نمونه‌برداري نشان مي‌دهد.

شكل 4. تاثيرات افزايش نرخ نمونه برداري

حتي در نرخ نمونه برداري بالا، خروجي سيستم به شكل مجموعه‌اي از مراحل خواهد بود. تحليل فورير از اين مسئله نشان مي‌دهد كه همه چيزهاي متعلق به سيگنال را مي‌توان در آن پيدا كرد و همچنين مي‌توان دوز مناسبي از نرخ نمونه‌برداري و هم آواهاي آن را نيز مشاهده كرد. چيزهاي به درد نخور ديگر را بايد با استفاده از يك فيلتر حذف كرد، كه كمي بالاتر از بيشترين فركانس مطلوب قرار دارد. (يك فيلتر مشابه اين را بايد قبل از ADC قرار داد تا از بدنمايي محتواي فراصوتي مانند فركانس‌هاي راديويي جلوگيري كنيم).

اگر نرخ نمونه‌برداري دو برابر فركانس مورد نظر باشد؛ فيلترها بايد بسيار بالا باشند تا جواب فركانس به درستي به دست آيد. ساختن چنين فيلترهايي دشوار و پرهزينه است. بسياري از سيستم‌ها در خروجي خود از نرخ نمونه‌برداري بسيار بالايي استفاده مي‌كنند تا فيلترها را تقويت كنند. نمونه‌هاي اضافي مورد نياز براي توليد يك نرخ بسيار بالا از نمونه‌هاي ضبط شده گرفته مي‌شوند.

در همين حال، مدارهايي كه نرخ نمونه‌برداري را توليد مي‌كنند بايد بسيار دقيق باشند. هر تفاوت ميان نرخ نمونه‌برداري مورد استفاده براي ضبط صدا و نرخ مورد استفاده در پخش صدا باعث تغيير در زيروبمي صدا خواهد شد، درست مانند چيزي كه در نوارهاي آنالوگ مي‌بينيم. همچنين هرگونه بي‌ثباتي يا لرزش در نرخ‌ها باعث تحريف سيگنال‌ها خواهد شد؛ چراكه در حال تبديل از آنالوگ يا به سمت آن است.

در قسمت بعدي اين مقاله درباره ضبط صداي ديجيتال، تصحيح خطا در ضبط صداي ديجيتال و مزاياي ضبط صدا به شيوه ديجيتال در مقايسه با آنالوگ مي‌پردازيم.

 

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲ دى ۱۳۹۷ساعت: ۰۱:۴۱:۱۰ توسط:mehdi موضوع: